15 Мамыр, 2018 Аймақтар
Алматыда профессор Әбдірахман Омбаевтың кітап-альбомы жарық көрді
Монография Қазақстанда кең танымал қой тұқымы – қаракөл және қазақтың құйрықты қаракөл қойының дамуына арналған
Алматыдағы «Полиграфкомбинат» баспасынан Қазақ мал шаруашылығы және мал азығы өндірісі ғылыми-зерттеу институтының бас директоры, Қазақстан Ұлттық Ғылым академиясының корреспондент-мүшесі, Мемлекеттік сыйлықтың иегері, ауыл шаруашылығы ғылымының докторы, профессор Әбдірахман Омбаевтың орыс тіліндегі «Смушковое овцеводство» («Елтірі қой шаруашылығы») атты көлемі 305 беттен тұратын кітап-альбомы түрлі-түсті суреттерімен жарық көрді.
Монография Қазақстанда кең танымал қой тұқымы – қаракөл және қазақтың құйрықты қаракөл қойының дамуына арналған. Автордың 47 жыл бойы өндірістік және ғылыми жұмыстары нәтижесінде жинақтаған еңбегі отандық қой шаруашылығын дамытуға бағытталған іргелі жоба болып табылады.
Бұдан 35 жыл бұрын, кеңестік кезеңде шыққан «Қаракөл қойының қозыларын сұрыптау және тауарлық бағалау» атты жалғыз альбомынан кейін отандық қой шаруашылығында қаракөл қой тұқымын селекциялық-асылдандыру жұмыстарының жаңа бағыттары мен кезеңдері қалыптасып, оларды ғылыми жүйелеу қажеттілігі туды. Араға ұзақ уақыт салып жарық көрген Әбдірахман Омбаевтың «Елтірі қой шаруашылығы» еңбегі елтірі қой шаруашылығының жаңа деңгейге көтерілуімен сипатталады. 1998 жылы қазақтың қайталанбас құйрықты қаракөл қойы шығарылып, қаракөл шикізатын сұрыптауда жаңа ішкітұқымдық және зауыттық түрлері дамыды.
Қаракөл қойы қозысының елтірісі өте бағалы болып саналады. Оның неше түрлі гүл тәріздес құлпырған түстері табиғат жаратылысының ерекше құбылысы болса керек. Еліміздің жеңіл өнеркәсібі ғана емес, дүние жүзінің елдерінде қаракөл қойы қозысының елтірісі бұрын да, қазір де жоғары сұранысқа ие екені белгілі. Кезінде елтіріге деген сұранысты толық қамтамасыз ете алмағандықтан матаға қылшық жапсырып, жасанды елтірі жасағанмен, оның табиғи жылтыр қасиеті мен сапасы төмен болған еді.
Қылшық жүнді қой тұқымдарының ішіндегі қаракөл қойы еліміздің шөл және жартылай шөлейтті аймақтарының қатаң ауа-райы жағдайына және жұтаң жайылымына жақсы бейімделген, өте өсімтал мал болып табылады. Кезінде ғалымның өзі қаракөл қойының жаңа зауыттық, ішкітұқымдық түрлерін және өнімді елтірі-етті-майлы құйрықты қойының жаңа тұқымдарын шығаруға және таратуға тікелей атсалысқан болатын.
Әбдірахман Омбаевтың «Елтірі қой шаруашылығы» альбом-кітабында қаракөл және қазақтың құйрықты қаракөл қойының шығу тарихынан бастап, олардың биологиялық көбею әдістері, өнімділік қасиеттері, өсіру жолдары, қозыларды ендеу мен бағалау, қаракөл терісін сұрыптау және өңдеу технологиялары кеңінен сөз болады.
«Дарақ бір жерде көктейді» десек, инемен құдық қазғандай нағыз ғалым адамның ұзақ жыл бойы маңдай терін төгіп, қажымай-талмай еңбектенуі арқылы көздеген мақсатына жетуге болатынын Әбдірахман Омбаевтың өмірінен көз жеткізер едік. Өткен ғасырдың елуінші жылдарының басында, бес жасынан малшы ауылының тыныс-тіршілігіне етене араласып өскен болашақ ғалымның әкесі Молданазар Омбаев Оңтүстік Қазақстан облысы, Отырар ауданының «Сырдария» кеңшарында ферма меңгеруші болып істеп жүргенде мектеп есігін ашпаған ұлын малшы отарларына өзімен бірге ертіп баратын болған. Ферма меңгерушісі Молданазар Омбаев Өзбекстаннан қаракөл қойын әкеліп, жергілікті қой тұқымымен будандастырып, мал тұқымын асылдандыру ісімен де айналысқан еді. Сол кезден Әбдірахман Омбаевқа қаракөл қойын өсірумен айналысатын шопандар өмірі жақсы таныс болып қалды. 1971 жылы Алматы зоотехникалық-малдәрігерлік институтын бітірген жас маман Ауыл шаруашылығы министрлігінің жолдамасымен Қазақ қаракөл қой шаруашылығы ғылыми-зерттеу институтының қара түсті қаракөл қойының тұқымы мен асылдандыру бөліміне аға лаборант болып қабылданып, келесі жылы елтірі зерттеу бөліміне кіші ғылыми қызметкер болып ауысады. Сол жылдары Оңтүстік Қазақстан облысы, Созақ ауданындағы «Тасты» мемлекеттік асыл тұқымды мал шаруашылығы зауытында қаракөл қойын қолдан ұрықтандыру мен Шымкент қаракөл зауытында әр түрлі түсті қаракөл елтірісін технологиялық сұрыптау жұмыстарына қатысып, институт лабораториясында елтірі талшықтарының пайда болуы мен морфологиялық құрылысына, қаракөл қойы қозыларының елтірі сапасына дендеп ықылас қояды. Осы жылдары еліміздің ауыл шаруашылығында кенже дамыған қаракөл қойын өркендетуде маңызды салаға өмірін арнаған ғылымдардың сапында өзінің алдағы мақсатын айқындап алған еді. 1973 жылы Бүкілодақтық мал шаруашылығы ғылыми-зерттеу институтының аспирантурасына жолдамамен жіберілгенде мал шаруашылығы саласында еңбек ететін маман ретінде қалыптасып үлгереді. 1976 жылы осы жоғары оқу орнының аспирантурасын ойдағыдай бітіріп, өзінің еңбек жолын бастаған жас маман Қазақ қаракөл қой шаруашылығы ғылыми-зерттеу институтында 2011 жылға дейін кіші және аға ғылыми қызметкер, лаборатория мен бөлім меңгерушісі, директордың ғылым жөніндегі орынбасары, институт директоры болып еңбек етеді. Институт директоры болып 18 жыл бойы табан аудармай еңбек ете жүріп, өмірлік аса бағалы ғылыми және әкімшілік салада бай тәжірибе жинақтайды. Қаракөл қой шаруашылығы ғылыми-зерттеу институтының негізінде Әбдірахман Молданазарұлы Омбаевтың тікелей бастамасымен Оңтүстік-Батыс мал шаруашылығы мен өсімдік шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты құрылып, көрнекті ғалымның жетекшілігімен саланы іргелі зерттеу мақсатында бай ғылыми материалдар жинақталады.
Әбекең кешегі кеңестік жүйе ыдыраған ел тәуелсіздігінің алғашқы 1992–1994 жылдары негізгі саласы төрт түлік мал, оның ішінде қаракөл қой шаруашылығы болып табылатын Оңтүстік өлкесінің шалғайындағы Созақ ауданына алғашқы әкім болып барғанда да басшылық қызметі өзінің ғылыми жұмысымен де тікелей байланысты болған еді. Өтпелі күрделі кезеңде аудан экономикасын арттыруға, елдің ынтымақ-бірлігін сақтауға бар күш-жігері мен білім-қабілетін жұмсады. Ширек ғасыр бойы суы тартылған Шу өзенінің арнасына қайта келіп, аудан халқының қуанышқа кенелуі – тікелей Әбдірахман Омбаевтың қажырлы еңбегінің арқасы еді. Жаппай жекешелендіру белең алған кезде де аудан басшысы бей-берекет талан-таражға жол берместен аудандағы он кеңшардың мал-мүлкі мен техникасын шашау шығармай сақтап тұрды. Созақтың халқы іскерлік қабілеті мен адамгершілік қасиеті қатар танылған ғалым-әкімнің өнегелі ісін әлі күнге ұмытпай айтып жүреді.
Көрнекті ғалым Әбдірахман Омбаев қаракөл қойының қозылары мен аналық малдың, қозының әр түрлі түсті елтірілері туралы көп жыл бойы жинақтаған ғылыми тұжырым мен түрлі-түсті суреттердің негізінде Қазақстанның экологиялық-табиғи аймақтарында жүзеге асқан қаракөл қозысы елтірісін зерттеу барысындағы ғылым мен оқу-тәжірибелік бағытқа арналған ғылыми зертеулердің жиынтығын монографиялық басылым – альбом-кітап етіп шығаруды көп жылдан бері мақсат етіп жүр еді. 1980 жылы «Қайнар» баспасынан «Қаракөл қойының қозыларын сұрыптау және тауарлық бағалау» бойынша альбомды шығарды. Сол кезден бері қаракөл қойын асылдандыру жоғары деңгейде өсті, қаракөл қой шаруашылығын дамытуда жаңа бағыттар пайда болды, қаракөл қойы қозысы елтірісінің түрлері мен сапасы да жақсарды. «Қазақ қаракөл елтірісінің» жаңа зауыттық және ішкі табиғи түрі шығарылып, өндіріске жолдама алды. Мал тұқымын асылдандыру ісінде қаракөл қойының қозыларын сұрыптау мен қаракөл-елтірісі шикізаты жүйесіне көптеген өзгерістер енгізілді.
Профессор Әбдірахман Омбаевтың орыс тілінде жарық көрген «Елтірі қой шаруашылығы» альбом-кітабы қаракөл қойының қозысы мен қазақтың асыл тұқымды қаракөл қойын іріктеу, қаракөл елтірісі шикізатының стандарттарына кең көлемде арналып отыр.
Ғалымның кітабындағы – «Елтірі қой шаруашылығы», «Елтірі қой шаруашылығында селекциялық-тұқымын асылдандыру жұмыстарының жүйесі», «Елтірі қаракөл қойының қозыларын сұрыптау», «Елтірі қой шаруашылығында технологиялық процестердің ерекшелігі», «Елтірі қаракөл қойы қозысы терісінің тауарлық қасиеті» және «Қаракөл шикізатын сұрыптау» атты 6 тараудан тұратын ғылыми еңбек жоғары кәсіби деңгейде, жүйелі және сауатты жазылған іргелі жоба ретінде ауыл шаруашылығы мамандары мен ауыл шаруашылығы саласының малдәрігерлік және технологиялық факультеттерінің студенттеріне, магистранттары мен PhD-докторанттарына арналып отыр.
Әбдірахман Молданазарұлы Омбаев – еліміз ауыл шаруашылығының ішінде елтірілік және етті-майлы қой шаруашылығы саласын дамытуға ерекше еңбек сіңірген көрнекті ғалым. Осы кезге дейін 422 ғылыми еңбек, оның ішінде 2 монография мен 14 кітаптың авторы атанды. Оның тікелей жетекшілігімен 9 докторлық және 28 кандидаттық диссертация қорғалды, 57 ғылыми жаңалық пен патенттің авторлық куәлігіне ие болды.
Әр жылдары ақ түсті қаракөл елтірісін алу, қаракөл қойын азықтандыру, күлгін түсті қаракөл елтірісін алудың селекциялық жұмысы үшін таңдау, қоңыр түсті қаракөл елтірісін алу селекциясының, ақ түсті қаракөл қойының отырарлық тұқымын, қара түсті қаракөл қойының тастылық түрін, қаракөл қойының сұр және көгілдір түсті құмкенттік тұқымын алу тәсілдерінің және етті-майлы Ордабасы қой тұқымының авторы атанған. Жүндес әрі етті-майлы атыраулық қой тұқымын өсіру мен тарату ісіне де белсене араласты. Қазақстан Республикасының еңбек сіңірген қызметкері, Қазақстанның еңбек сіңірген өнертапқышы, Моңғолия ауыл шаруашылғы академиясының академигі, Моңғолия ауыл шаруашылығының еңбек сіңірген қайраткері және Ресей Ғылым академиясының шетелдік мүшесі, Қазақ Ұлттық университетінің профессоры атақтары бар.
Қазақ мал шаруашылығы және мал азығы ғылыми-зерттеу институтының бас директоры, Қазақстан Республикасы Ұлттық Ғылым академиясының корреспондент-мүшесі, Мемлекеттік сыйлықтың иегері, ауыл шаруашылығы ғылымының докторы, профессор Әбдірахман Молданазарұлы Омбаевтың жақында баспадан шыққан «Смушковое овцеводство» («Елтірі қой шаруашылығы») кітап-альбомы көрнекті ғалымның жарты ғасыр бойы ізденген ғылыми еңбегінің жүйеленген қорытынды түйіні іспеттес.
Қате тапсаңыз, қажетті бөлікті таңдап ctrl+enter басыңыз.
Пікір қалдыру
пікір